Bydlení

Japonské kuchyňské nože a jejich vývoj z válečné zbraně po gastronomický zázrak

Japonské nože a meče jsou ohromným pojmem už od dob feudálního Japonska. Neuvěřitelně pečlivá technologie výroby jim dává kombinaci vlastností, které u žádného jiného druhu nožů nenajdete. Pojďme společně zapátrat po jejich vlastnostech a kořenech tradičních nožů.

Japonské nože s ohromnou tradicí

Tradice výroby japonských nožů se vrací až do dob feudálního Japonska. Mnozí jistě znají samuraje a jejich pověst. Ohromná část historie japonských nožů se právě v tomto období odehrává a rozvíjí. Každá samurajská vesnice měla svého mistra, který vyráběl meče urozeným pánům z té nejlepší oceli. 

Tradiční výroba se pochopitelně nevztahovala jen na nejznámější velký meč „katana“, ale také na menší a mnohem častěji užívaný meč „wakizaši“ nebo pochopitelně na vrhací nože a dýky. Naštěstí dnešní tradice se již přesunula především na kuchyňské japonské nože.

Tajemstvím výroby je trpělivost a péče

Japonské nože byly vždycky kovány s ohromnou pečlivostí. Zatím co v Evropě se tou dobou meče vyráběly jen z kalené oceli jediným vytavením, tak japonské meče a nože už v té době moc dobře znali postupnou úpravu pomocí nanášení jednotlivých vrstev. Výsledné japonské nože jsou tak produktem jednotlivých vrstev, které jsou pečlivě nanášený, zchlazeny a poté překryty další. 

To jim dává některé z neobyčejných vlastností, jako může být například kombinace bezkonkurenční tvrdosti a pružnosti. Tento postup výroby se moderně nazývá „kovářské svařování“. Nože dělané pomocí této technologie ale najdete mnohem častěji pod označením damašková ocel.

Tradiční japonské kuchyňské nože jsou světovou elitou

Pokud se dnes tradiční japonská výroba opravdu někde aktivně uchytila, tak je to právě v oblasti gastronomie. Tradiční japonské kuchyňské nože jsou totiž tím nejlepším, co může jakýkoliv kuchař na světě dostat. A japonští kuchaři a mistři sushi by nikdy nevyměnili například japonský nůž nakiri nebo japonský nůž santoku, za cokoliv jiného. 

Tajemství úspěchu těchto nožů ale není ani zdaleka pouze v jejich postupu výroby. Oproti standardním nožům si můžete všimnout, že mají mnohem vyšší tělo. Mnohdy připomínají téměř sekáčky. Ve svrchní části můžete rovněž zaregistrovat drobné žlábky, které jsou uzpůsobeny pro odvádění šťávy ze surovin, které se krájí. 

Vyplatí se investice do japonského nože?

Určitě se ptáte jestli se vám vyplatí japonské nože kupovat. Pokud máte jakoukoliv základní zručnost s noži a milujete gastronomii, tak se rozhodně této investice nebojte! Japonské nože vám nabídnou vlastnosti, jako žádné jiné předtím. Extrémně ostrý břit je výrobně ovladatelný a při trošce šikovnosti s ním lze vytvořit učiněné zázraky.

Related posts

Představujeme vám dechberoucí koupelny z velkých formátů

admin

Jak vytvořit zdravé klima v domácnosti? Aneb zdravotní benefity zateplování

svet zeny

Jaké výhody mají podlahové palubky?

admin

Leave a Comment