Tipy a trendy

Jak na vlhkost v novém rodinném domě

Dnes je zcela běžné, že se novostavby staví velmi rychle. Pokud tedy stavíte rodinný domek, který má být hotový za půl roku, je nutné počítat s tím, že se budete potýkat s vlhkostí. Jak je to možné?

Za půl roku stavba nestihne vyschnout, a když ji člověk navíc zavře okny a dveřmi, vlhkost zůstává uvnitř. To povede k tomu, že se začne srážet na oknech, parotěsné zábraně na sádrokartonu, začne se dostávat do nábytku či podlahy a na zdech se začnou objevovat nevzhledné fleky a pak i plíseň. Co tedy s tím?

více v článku...

Vyschnutí stavby

Vyschnutí u nově postavené stavby by člověk neměl podceňovat, jinak si zadělává na výše zmíněné problémy. Během výstavby se do domu skrylo několik tisíc litrů vody. Nejvíce vody je pak v podlahových betonech a omítkách. Vysychání je u každého domu individuální a u některých staveb může trvat až 2 – 3 roky, než opravdu vyschnou.

První sezonu intenzivně větrejte

Po výstavbě novostavby byste měli věnovat zvýšenou pozornost větrání a to alespoň jeden rok. Zvýšené množství par a vlhkost proniká do interiéru ze spodní stavby, a proto je vlhkost v domě vyšší. K tomu dochází u každé stavby, ať už je klasická zděná, nebo dřevěná.

Nemáte-li řízené větrání, je zapotřebí pravidelně větrat. V zimních měsících větrejte intenzivně 3 – 4x denně, maximálně po dobu 5 minut. Nejdůležitější je větrat ráno a večer. Naopak v letních měsících můžete nechat otevřená okna po celý den. A pokud ještě není takové teplo, stačí mít alespoň otevřenou mikroventilaci u oken.

A první zimu i více topte

V zimních měsících počítejte s tím, že protopíte více než kdykoli jindy. Doporučujeme nastavit speciální topný režim tak, aby ve všech místnostech byla přibližně stejná teplota. Pokud toto nedodržíte, dojde k cirkulaci vlhkého vzduchu a jeho srážení.

Jaká je optimální vlhkost?

Výše jsme mluvili o vysoké vlhkosti. Jak poznáte, že se to týká i vaší stavby? Měřením. V zimních měsících by se měla vlhkost pohybovat mezi 45 až 65 % a v letních měsících od 40 do 55 %.

Jak se zbavit vlhkosti?

Kromě pravidelného větrání a topení pomohou vysoušeče vzduchu. Ty si nutně nemusíte kupovat, neboť dnes už existují firmy, které tyto vysoušeče půjčují.

Pokud to ale nechcete řešit sami a svěříte se do rukou odborníků, získáte tak propracovaný plán, který povede k dokonalému vysoušení novostavby.

Related posts

Jak vybrat ten správný vodoměr do vaší domácnosti či bytového domu?

svet zeny

Při výběru poštovní schránky buďte originální

admin

Na venkovní žaluzie je dobré myslet už ve stadiu projektu

admin

Leave a Comment