Bydlení

Jak vytvořit zdravé klima v domácnosti? Aneb zdravotní benefity zateplování

Šetřit energii s ní životní prostředí umožňuje projekt Nová zelená úsporám, kterým se Česká republika společně s EU snaží inspirovat lidi. Kromě menšího zatížení planety přináší trend energeticky úsporných domů i vidinu menšího zatížení pro rodinné rozpočty. Takový dům lze vytvořit správným zateplením domu, které přispívá ke zdravému klimatu v domácnosti.

více v článku...

Jaké zdravotní benefity zateplování přináší?

Nemusíte být zrovna znalec a vědět, jak postupovat při zateplování domu. Je ale dobré vědět, jak poznat špatně zateplený dům a jaká rizika s sebou tento zdánlivě bezvýznamný fakt nese.

Jestliže jste zateplováním zcela nepolíbeni raději nechte tuto činnost na profesionálech. Jediná chyba, např. práce v dešti a nepříznivém počasí, může mít až fatální následky a znehodnotit tak celou stavbu, ale i výrazně ovlivnit zdraví obyvatelů domu.

Nejtěžší a nejdůležitější je nalezení a následné zabezpečení rosného bodu. To je místo, které je zdrojem vlhkosti a kvůli němu v domu vznikají plísně, praská omítka apod. Dlouhodobé dýchání v prostředí, ve kterém se množí plísně a bakterie velmi ovlivňuje tělesnou pohodu a vede k různým onemocněním (především dýchacích cest).

Tip: V případě, že máte v plánu do svého městského domu vnést trochu zeleně a chcete si vytvořit zelenou střechu, je obzvlášť důležité správné zateplení. Tento malý kousek přírody je zdrojem velké vlhkosti.

Jaký vliv má materiál na domácí klima a zdraví?

Skelná vata, pěnová, foukaná nebo stříkaná izolace má jiné vlastnosti a jinak ovlivňuje lidské zdraví. Jaké je teda propojení s jednotlivými materiály a zdravím?

  • Skelná vata – vlákna tohoto materiálu jsou jak mravenci, dostanou se všude. Je velmi agresivní a přestože jsou okem téměř neviditelné, dokáží pořádně znepříjemnit život. Usazují se na plicích a mohou způsobit vážná onemocnění. Vědcům se již podařilo dokázat, že u zvířat způsobuje rakovinu. A i přesto je to stále nejpoužívanější materiál.
  • Stříkaná izolace – dokáže velmi dobře zabránit průchodu prachu, alergenů i pachu.
  • Pěnová izolace – pěnová izolace je zřejmě ten nejlepší materiál pro alergiky, lidmi s dýchacími potížemi a citlivostí na chemické látky. Nepodporuje růst plísní ani bakterií a udržuje zdravé vnitřní klima.

Přírodní materiály šetrné k přírodě i lidskému zdraví

Když už uděláte ten malý krok pro energetickou úsporu, je dobré vsadit na ty nejkvalitnější materiály, které k myšlence ekologie přispívají ještě o něco víc. Přírodní izolační materiály jsou atraktivní z hlediska ekologie, zdraví, ale i dlouhou životností, odolností proti škůdcům, plísním a hluku. Nevýhodou může být vyšší vstupní investice, ale vzhledem k tomu, že vydrží mnohem déle než běžné materiály, přinesou i finanční úsporu.

  • Živočišné organické materiály – např. ovčí vlna, která je zdravotně nezávadná, pyšní se dlouholetou životností, samozhášecími a izolačními schopnostmi a jako bonus udržují optimální vlhkost v domě.
  • Rostlinné materiály – např. dřevní či kokosová vlákna, bavlna, korek, ale i konopí, které je vysoce ekologické, pevné a odolné proti vlhkosti, hnilobě, škůdcům i plísni. Pravděpodobně jeden z nejlepších materiálů pro zdravé domácí mikroklima.
  • Minerální anorganické materiály – perlit, hlína, jíl, pěnové sklo

A co vy, už se taky řadíte mezi majitele energeticky úsporných domů?

Related posts

Současná situace nutí mnoho lidí, aby si hledali vlastní bydlení

admin

Rozkládací sedačky na každodenní spaní vám zajistí kvalitní odpočinek

svet zeny

Fixace cen energií na měsíc. Jak funguje a vyplatí se v roce 2024?

svet zeny

Leave a Comment