Bydlení Nemovitosti Novinky ze světa bydlení

Jak na glamour styl v interiéru?

Líbí se vám luxusní prvky a preferujete okázalost před jednoduchostí? Pak je glamour interiérový styl přesně pro vás. Přečtěte si, co je pro něj typické a jak v glamour stylu dekorovat interiér.

více v článku...

Vznik v Hollywoodu

Glamour styl vznikl ve 30. letech v Hollywoodu, když se producenti a režiséři snažili do filmů vnést okázalou eleganci a luxus. Do ateliérů byly vybírány opulentní dekorace, a ty se následně přenesly i do interiérů domů filmových hvězd. Glamour styl proslavili herec William Haines a také dekoratérka Dorothy Draper. „Glamour styl je velmi propojený se stylem art deco, a to hlavně v detailech, vzorech a barvách. Oba jsou zaměřené na bohaté textury, kontrastní vzory a zářivé barvy. Glamour je ale na mnoha úrovních jednodušší a nekombinuje se v něm tolik barev,“ doplňuje interiérová designérka Anke Glut.

Charakteristické prvky glamour stylu

Inspirací pro glamour styl jsou historická období baroka a rokoka. Používají se luxusní materiály, lesklá zrcadla a lakovaný nábytek. Podklad je však jednoduchý. Zdi jsou často jednobarevné, mají minimum vzorů a nejlépe glamour styl působí ve větších a vzdušných prostorech. Typické jsou materiály jako samet, mramor, drahé kovy nebo broušené sklo.  

Samet a jak ho kombinovat

Samet byl dříve považován za materiál, který si mohl dovolit málokdo. Dnes je však dostupnější, přesto stále luxusní a nadčasový. Do interiéru vnáší teplo a útulno. V glamour interiérech ho nejčastěji vidíme na sedacích soupravách nebo na dekoracích, jako jsou například dekorativní polštáře. „Samet se perfektně kombinuje s kovovými prvky, nejčastěji těmi zlatými nebo lesklými černými,“ dodává Anke Glut.

Kouzlo tkví v detailech

V glamour interiéru se skvěle vyjímají kovová svítidla, romantické svícny, vázy, lesklé mísy a především zrcadla. „Glamour zrcadla jsou dominantou místnosti. Typicky jsou bohatě rámované, opět ve stylu baroka nebo rokoka. Dokonce i nábytek může být zrcadlový. Hodit se budou nejrůznější vitráže a skříňky se zdobenými nožičkami nebo úchyty,“ vysvětluje Anke Glut. 

Glamour barvy

V glamour interiéru by měly být maximálně dvě až tři barvy. Čím jednodušší zdi, tím odvážnější mohou být doplňky a nábytek. Časté barvy jsou fialová nebo šedá a nesmrtelnou kombinací je černá společně s bílou. Tu však nezapomeňte ozvláštnit různými texturami a vzory. „Vzory jsou divoké. Může se jednat o mřížky, řecký klíč nebo dokonce zvířecí vzory. Nemělo by jich však být mnoho. Glamour interiér má jako celek působit harmonicky a na první dojem vzbuzovat wow efekt,“ uzavírá Anke Glut.

Related posts

Současná situace nutí mnoho lidí, aby si hledali vlastní bydlení

admin

Jak efektivně ušetřit na vnitřních omítkách?

admin

Vyberte si křeslo ušák dle své libosti

admin

Leave a Comment